_DSC5823.jpg

ESTE VILLA

Residential 

Interior Design

Singapore

This 5-storey townhouse set in the idyllic and serene neighbourhood of Seletar, Singapore, is the home of a well-travelled couple and their two young children. Unlike its neighbourhood, this home is a melting pot of culture, history, art and a dash of the home owners' personal taste. This cacophony of textures and colours come together to create a home experience unique to the owners' travels, lifestyle, and personal history. 

_DSC5673 copy.jpg
_DSC5723 copy.jpg

The entrance of the home is via the basement carpark shared with the rest of the development. The entrance vestibule is lined with a paneled wall with expresses cavernous niches. It holds artefacts from the Buddha, to porcelain dancers, to the holy-see. 

Follow this dark grey wall to access the man-cave - a treasure-trove of art, music, liquor and a relaxing good time. 

The ribbed walls, timber floors, elaborate tiles, corten steel walls, drift wood beams, concrete walls and copper tap visually combine with the conducive lighting to enhance the experience of listening to music with a whisky in hand.
 

A flight of staircase connects all levels in this apartment. It is adjacent to full-height windows and planting was introduced to set this home within a lush setting, just like its bigger surroundings within the Seletar area. The walls and timber stairs were kept to a lighter colour palette to maintain a well-lit vertical connection within levels. 

_DSC5813 copy.jpg
_DSC5818.jpg

The brickwall and clock in the living room is a tribute to Platform 9 3/4 (Harry Potter for the uninitiated) while the Rajasthani-inspired wallpaper is a celebrity collaboration between Sabyasachi Mukherjee and Asian Paints. A hint of the basement intervention is applied onto into this living room space via the dark grey ribbed wainscoting, aluminium trellis, and the TV feature wall. This creates a coherent language which distinguishes the areas of the home accessible to guests to the private areas of the home. 

Beyond the metal trellis is the kitchen. One nearer the dining room for light cooking, and one at the rear of the apartment, and with fresh air, for the heavy asian cooking. This space is a mixture of delightful splashes of white textured porcelain tiles, ribbed blue laminates, a blue countertop, and a dash of spicy red. 
 

_DSC6041 copy.jpg

The master bedroom is a nest for rest. Dark tones permeate the room as floor boards were re-stained to a darker tone. The walls were also painted a dark grey while a matching bed head is rested on by a dark timber feature wall. The jewel of this nest is a set of antique Peranakan (Straits Chinese) door panels, re-purposed as the entrance to the walk-in wardrobe.

The Peranakan ornaments in detail

Peranakan motiffs and influences are transported into the master bathroom via the patterned tiles. They mingle with the dark toned tiles in the shower, and the dark timber vanity counter.
 

The attic is the perfect space to catch the sunset from. Here, the western sun sets and creates a golden tone against the pink Sabyaschi wallpaper, teak floor, and peranakan tiles. Fairy lights create a magical feeling upon nightfall. 
 

The bathroom in the attic a comfortable celebration of textures through the use of patterned tiles and timber vanity counters. A cavernous bath space defined by a very tactile black tile selection is highlighted by a natural timber seat where the home owner can enjoy a nice spa experience.