THE VEIL OF CHAR YONG

Institution
Architecture Competition
Singapore

The new Char Yong Association building sits between the 6-storey hotels to its South and the 2-storey shophouses to its North. It terraces down from the party wall shared with Diamond hotel to meet the intimate shophouse backlane. It has a glass facade which opens up the building to its surroundings. A secondary metal-mesh facade acts as a veil to create a tranquil urban oasis within.

The Veil of Char Yong is the physical manifestion of the association’s ambition to promote and propagate the culture and spirit of the Hakkas.

DIAGRAM 2.JPG

AN OUTWARD AMBITION
A transparent facade that promotes and propagates the internal activities of Char Yong
Associationg and its tenants to its surroundings.

DIAGRAM 1.JPG

91% GREEN FOOTPRINT
A large courtyard green space is broken down into intimate garden spaces that are distributed across all levels to compliment each adjacent indoor space.

DIAGRAM 4.jpg

THE VEIL
The veil facade compliments the large faces of the neighbouring hotels and creates an intimate internal courtyard that forms the new communal nucleus.

FLEXIBILE AND COMMUNITY-CENTRIC PLANNING
The commercial spaces are on the lower floors for maximum rentability and flexibility. The C&CI Library may compliment the private collection of the CYA library.

CYF Plan.JPG